Voordelen van handtherapie

juli 13, 2021 0 Door wpadmin

Handtherapeut

Wat is handtherapie en wat zijn de voordelen?

Handtherapie is de toepassing van mechanica op problemen in de gezondheid en het disfunctioneren van de hand. Handtherapie is een integratieve wetenschap die de relatie erkent tussen mechanica en functie. Handtherapie houdt zich bezig met de gezondheid van de hand als onderdeel van een slik-/kauwstoornis, zoals dysfagie. In tegenstelling tot chirurgie en geneeskunde houdt handtherapie zich bezig met het lichaam als geheel, niet met het specifieke onderdeel van het lichaam dat pijn heeft.

In de oogheelkunde wordt chirurgie gebruikt om een probleem in een deel van het lichaam te corrigeren. Handtherapie daarentegen is gebaseerd op het inzicht dat er een verband bestaat tussen de spieren die het vermogen om de hand te controleren en de stoornis van de hand/oogbeweging. Het verschil tussen manipulatie en massage is dat je bij manipulatie een lichaamsdeel of -plaats kunt verplaatsen door een instrument te bewegen dat een adduct wordt genoemd, terwijl bij massage druk wordt uitgeoefend op een spier of gewricht met behulp van een naald of een ander soort apparaat dat een adjunct wordt genoemd.

Daarom kan massage worden gebruikt om een specifieke motor of spierbaan in het lichaam aan te spreken, wat een motorische opdracht wordt genoemd. Massage kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de spieren die de handpalm controleren, te helpen ontspannen. Een ander voorbeeld van therapie door massage kan neuromusculaire stimulatie zijn door middel van het samentrekken van een spier. Waarom wordt handtherapie gebruikt om mensen met dysfagie klachten te helpen? Handtherapeuten zijn bekwaam in het gebruik van verschillende massagetechnieken om verschillende somatische problemen aan te pakken, zoals het bereiken van ontspanning, het bieden van ondersteuning aan het centrale zenuwstelsel en het stimuleren van het zenuwstelsel zodat het optimaler werkt.

Hoe helpt het mensen die lijden aan dysfagie?

Eerst zal de therapeut de cliënt vragen om op de behandeltafel te gaan liggen. Vervolgens gebruikt de therapeut een van de massageblokken om druk uit te oefenen op de handpalm van de cliënt. Met behulp van een ander massageblok houdt de therapeut de handpalm van de cliënt in de lucht en beweegt deze in een cirkelvormige beweging. Het doel is om een langzame en zachte cirkelvormige druk op de handpalm te krijgen. Daarnaast kan de therapeut een arrosie piercing of speldenkussen op de handpalm zetten. Tenslotte kan de therapeut een brace of riem om de hand doen.

Wat zijn de voordelen van een reflexologie behandeling?

Er zijn er verschillende. De minst wenselijke bijwerking is droogheid. Het is geen prettige bijwerking omdat de cliënt hierdoor niet kan genieten van de ontspanning zoals zij dat misschien wel zou kunnen. Ook wordt de stoornis die de hand zo doet reageren niet aangepakt.

Moet de therapeut de cliënt op een bepaald tijdstip van de dag benaderen om de therapie uit te voeren?

Het is niet bewezen dat dit de therapie bevordert. Sommige therapeuten kunnen er echter voor kiezen dit te doen omdat ze dan creatiever zijn. Zijn er bepaalde tijden gedurende de dag die de therapeut zal reserveren om de reflex  sessie uit te voeren? Dat hangt af van de therapeut en de cliënt. In het algemeen kan echter gevraagd worden de therapiesessies in groepsverband of individueel uit te voeren.

 

Lees meer

Geriatrie fysiotherapie

Manueel therapie