Jenny Verweij

Haptotherapie

In het hart van Friesland, Groningen en Drenthe

Baby- en kinderhaptotherapie

Over kinderen en ouders

Kinderen verstaan de taal van de aanraking gemakkelijker dan volwassenen. Zij denken niet na over wat ze voelen. Als kinderen met gevoelens worstelen reageren ze primair en gaan simpelweg ander gedrag vertonen. Soms betekent dit dat ze contact gaan vermijden.

Als de vanzelfsprekendheid van het contact tussen ouder en kind verdwijnt kan dat verschillende oorzaken hebben. Dat kan aan de ouder, de school of omstandigheden van buiten liggen. Maar er kan ook iets met het kind aan de hand zijn. Met het gevolg dat het kind emotioneel in een isolement raakt. Vooral bij baby`s die huilen is dit zichtbaar. Ze sluiten letterlijk de oogjes.

Haptotherapie voor baby`s

Vaak hebben baby`s na de geboorte tijd nodig om op verhaal te komen en hun verhaal te vertellen. Geboren worden is voor een baby net zo ingrijpend als voor de ouders zelf. Vanuit onze visie adviseren wij dan ook nooit, als baby`s onrustig zijn, om ze in te bakeren. Je pakt ze daarmee hun uitingsmogelijkheid af. Vanuit het voelende contact moet je samen onderzoeken het kindje te begrijpen en te helpen. Daarvoor moet je soms hulp zoeken. Een haptotherapeut is getraind om de voelende lichaamstaal te begrijpen. (Zie ook indicaties bij baby`s)

Haptotherapie voor kinderen

Haptotherapie kan kinderen door aanraking bijvoorbeeld aan den lijve het verschil laten ervaren hoe het voelt als je je afsluit voor contact en hoe het lichaam zachter wordt als je je ervoor openstelt. Zo’n ervaring is voor het kind een aanmoediging om op een andere manier met moeilijkheden om te gaan.

Kinderen verstaan de aanrakingstaal goed omdat hun verstand er nog niet tussen zit. Juist omdat haptotherapie ervaringsgericht is, is het een waardevol instrument bij de behandeling van kinderen.

De reacties van kinderen op haptotherapie zijn heel direct. Als de therapeut niet werkelijk aandachtig en oprecht is in de aanraking, sluiten kinderen zich af of beginnen over iets anders te praten. Des te jonger het kind, des te lijfelijker en directer het reageert. Maar ook des te sneller het zijn balans weer terugvindt en zonder hulp weer verder kan.

Lees meer hierover in de folder over kinderhaptotherapie. Download pdf

Ervaringen van cliënten:Vier weken te vroeg werden onze zoon en dochter geboren met een keizersnede; ze moesten meteen knokken voor hun leven. Eenmaal thuis merkten we dat onze kindjes moeite hadden een plek te vinden in deze nieuwe wereld. Dit uitte zich door huilbuien en zich stijf te houden. Na een bezoek bij de haptotherapeut zijn onze kindjes duidelijk ontspannen en vrolijker. Ze voelen zich meer op hun gemak. Wij en onze kindjes worden geholpen met eenvoudige oefeningen waardoor onze kindjes zich meer op hun gemak voelen.

Ervaringen van cliënten: Omdat onze dochter een niet al te fijne geboorte achter de rug had,was ze snachts vaak onrustig en werd ze zomaar huilend wakker. Door de begeleiding van Jenny wisten wij wat we konden doen om haar gerust te stellen en haar te helpen bij haar verwerking.

Als deze melding verschijnt kunt u met de tabtoets navigeren in plaats van met de muis.

Voor deze pagina
moet u javascript
aan hebben staan!